Uhøytidelig test av ekstern backup med Amazon S3

Det hadde vært veldig kjekt med en diger disk ute på nettet som jeg kunne koble meg til når jeg vil. Som psykolog har jeg tilgang til store forskningsdatabaser, og som eMusic-bruker har jeg ganske mange musikkfiler. Å frakte med seg digre disker er ikke alltid et valg man har. Men å legge ting ut eksternt på disk er vanligvis dyrt. Amazon S3 tilbyr et billig alternativ hvor man kan lagre så mye man vil og betale for det man faktisk har.

JungleDisk og ElasticDrive er to software-løsninger som tilbyr mulighet for ekstern backup av filer, og begge kan snakke med Amazon S3. ElasticDrive krever kompetanse å sette opp, mens JungleDisk er pek-og-klikk. Hvis du har Mac og ikke vil betale for software, finnes følgende utvei.  Lykke til. (Ja, jeg vet det finnes andre løsninger, og vil du skrive om dem andre steder så velbekomme.)

Så jeg testet det med JungelDisk. Man trenger konto på Amazon, og hele herligheten koster $20. Med dagens dollarkurs ser jeg ikke helt at dette er noe å klage over, særlig siden det var helt trivielt å sette opp. Du får se hvordan filene blir lagt ut og du får en ekstern WebDAV-disk som du kan bla gjennom det som er lagt til side.

Amazon S3 bruker noe rart som heter buckets for å holde styr på forskjellige backups. Typisk vil du ha ei bøtte for hver backup.  Og du vil bruke Bucket Explorer til dette, for med den kan du velge om bøtta skal være i EU eller USA.

Den observante leser vil se hva problemet er: JungleDisk i aktivitet

Ganske riktig: Det går ikke fort nok å få lagt ut filene.  Har du <5G finnes det alternativer som ikke koster veldig mye og hvor du har rask tilgang til diskene. Hvis Amazon får fetere hyssing til servere i EU vil det bli ganske andre boller, for det er greit å sette opp og få i gang, men inntil videre: har du mye data, så glem det.

Men tenk deg TimeMachine og JungleDisk, da.  Øyeblikkelig backup hvor du er i verden, bare du har nettilkobling.  En mann kan drømme.