Ja, Obama fortjente fredsprisen

Talen til Oba­ma var inter­es­sant av vel­dig man­ge årsa­ker. Nå har jeg egent­lig ald­ri vært i tvil om at han for­tjen­te pri­sen. Han for­søk­te, og klar­te, å vin­ne et valg på ei rasjo­nell dia­log­lin­je etter åtte år med reto­rikk og kon­fron­ta­sjon.

En del av kri­tik­ken mot Oba­mas tale synes jeg skur­rer vel­dig.

Ja, Kris­tin Hal­vor­sen, han sa lite og ingen­ting om mil­jø. Han var kom­met for å hen­te en freds­pris, ikke en miljø­pris. Fokus. Én ting ad gan­gen, lik­som.

Ja, Bård Vegar Sol­hjell, USA har skit­ten sam­vit­tig­het i man­ge sam­men­hen­ger, men Nobels Freds­pris ble til­delt Barack Oba­ma av Nobel-insti­tut­tet, ikke av Nor­ge til USA.

Det er to aspe­tk­ter ved Oba­mas tale som jeg synes var sær­lig inter­es­san­te. Det ene var at han, i mot­set­ning til Geor­ge W. Bush, kom med argu­men­ter og begrun­nel­ser, ikke apel­ler til følel­ser. Etter talen vet vi så mye om hva Oba­ma mener om krig at det fak­tisk er mulig å dis­ku­te­re med ham. Det går ikke an å dis­ku­te­re med men­nes­ker som ikke har argu­men­ter, eller som bru­ker reto­rikk om om det var argu­men­ter. Oba­ma har klart å pre­sen­te­re hand­lin­ger som han vur­de­rer som både upo­pu­læ­re og nød­ven­di­ge på en måte som gjør at man kan få sym­pa­ti for val­ge­ne hans.

Det er slik stats­menn gjør. Jeg skul­le øns­ke vi had­de hatt en i Nor­ge.

Det and­re er hvil­ke kri­ger han ikke omtal­te som beret­ti­ge­de. Han nevn­te Afgha­ni­stan og den førs­te gulf­kri­gen. Han sa ikke et ord om opp­føl­ge­ren. Om ikke det var et sub­tilt spark til Geor­ge W. Bush, så vet ikke jeg.

Det er slud­der, som enkel­te vil ha det til, at talen sat­te punkt­um for dis­ku­sjon. Det er greit å ikke være vant med intel­li­gen­te poli­ti­ke­re, men feno­me­net kan da ikke være full­sten­dig ukjent? Man skal ikke for­veks­le gode, reflek­ter­te argu­men­ter med ende­li­ge argu­men­ter.

Men nei, jeg er ikke enig i alt Oba­ma sa. USA har ald­ri gått til krig mot et demo­kra­ti, sa han. Jeg vet ikke, jeg . Latin-Ame­ri­ka, noen?

nb_NONorwegian