TVNorge, Søndag 13. februar klokka 21:30 «Fornuft og følelser» Jeg har en gjesterolle som fornuftens røst i en forløyet verden.

Det er vir­ke­lig vans­ke­lig å for­kla­re hva man har imot alter­na­ti­ve meto­der som tanke­felt­te­ra­pi. Her er nok et for­søk. Det er nok for­gje­ves.

Fritt etter nota­ene fra for­ri­ge epi­so­de.

Jeg fikk såvidt med meg meg sjøl i pro­gram­met for­ri­ge gang, og om jeg er med i pro­gram­met den­ne gang vet jeg ikke. Det ble lik­som ikke så mye fag­lig dis­ku­sjon, men impo­nert av Uldal ble jeg ikke, og jeg syn­tes sær­lig ei utveks­ling var avgjø­ren­de:

Jeg sa til pro­gram­le­der at det­te min­net vel­dig om eks­po­ne­rings­te­ra­pi, det jeg ble vist mens jeg ble inter­vju­et. For å ta reflek­sjo­ne­ne mine etter pro­gram­met litt sam­let:

  1. Det Uldal gjør, fal­ler inn under «ekspon­se­rings­te­ra­pi», «sys­te­ma­tisk desen­si­ti­vi­se­ring» og «løs­nings­ori­en­tert tera­pi». Det er man­ge tera­peu­ter som dri­ver med det­te.
  2. Uldal sier at det dri­ver han ikke med, fak­tisk er han mot det.
  3. I ste­det kal­ler han det han gjør for tanke­felt­te­ra­pi.
  4. Og påstår at de meto­de­ne han bru­ker er helt nye.

Uldal har alt­så gitt gam­le meto­der nytt navn, nek­ter for at han bru­ker de meto­de­ne han fak­tisk bru­ker, og påstår at det han gjør er helt nytt.

Det er litt sus­pekt, hele greia.

I pro­gram­met påpek­te han at det­te vir­ker ikke på alle, og at han had­de nok erfa­ring til å si noe om hva slags men­nes­ker det­te lot til å vir­ke på.

Det­te er pus­sig, for­di

1. Roger Calla­han, som han har fått tek­nik­ken fra, hev­der at TFT går direk­te på selve årsa­ken til lidel­sen (for­styr­rel­ser i tanke­fel­tet), og at det føl­ge­lig skal vir­ke like godt på alle men­nes­ker og på alle men­ta­le lidel­ser. Man skul­le tro at det er det­te han sik­ter til når han i 1997 hev­der at det­te skal revo­lu­sjo­ne­re tera­pi­en.

Men, lik­som, meto­der som vir­ker vel­dig godt på enkel­te og ikke fullt så godt på and­re har vi fra før. Hva er nytt her?  Og hvor­for vir­ker det ikke på alle, mot alt, len­ger? Eller vet han ikke rik­tig hvil­ket kon­sern han er en fran­chi­se av? Kan han den­ne tanke­felt­te­ra­pi­en, egent­lig? Eller har han lært seg meto­de­ne uten å set­te seg inn i grunn­la­get for dem?

2. Argu­men­te­ne han kom­mer med mot eksi­se­ren­de meto­der som til for­veks­ling lik­ner de han bru­ker tyder på at han ikke kan de eksis­te­ren­de meto­de­ne hel­ler.

Han vir­ker i det hele tatt ikke godt infor­mert ver­ken om hva han gjør eller om alter­na­ti­ve­ne. Han har åpen­bart hørt på noen som har klart å over­be­vi­se om for­tref­fe­lig­he­ten av enkel­te meto­der, uten å set­te seg sær­lig godt inn i ver­ken begrun­nel­se­ne for de meto­de­ne han er over­be­vist om, eller hva som even­tu­elt er alter­na­ti­ver.

Så det sis­te jeg sit­ter igjen med er det­te: Hvor­dan tak­ler han pasi­en­ter som fak­tisk sli­ter med ting man må ha psy­ko­log­ut­dan­nel­se for å i det hele tatt ha hørt om? Det er én ting å sit­te med en fer­dig­sydd meto­de for å tak­le et bestemt pro­blem, men han bru­ker tek­nik­ker som ikke bare kan avdek­ke svært vans­ke­li­ge ting, men frem­kal­le dem.

Hva gjør han da? Han har åpen­bart ikke den bal­las­ten som skal til for å hånd­te­re ting som fak­tisk er vans­ke­lig. For de tin­ge­ne han har hånd­tert med TFT så langt er ting som ikke er spe­si­elt vans­ke­li­ge å hånd­te­re for psy­ko­lo­ger. Hvor­dan vil han hånd­te­re en pasi­ent som kom­mer med en kon­stru­ert livs­kri­se som dek­ker over en suici­dal depre­sjon?

 

nb_NONorwegian