Hvilke ord kan man forvente at folk kan?

Jeg skriver ganske mye, og noe av det jeg liker, er å skrive om vanskelige ting slik at folk forstår dem. Dessverre kan jeg en del ting som er så vanskelig at det slett ikke er så lett å skrive om dem slik at folk forstår dem. Derfor pleier jeg alltid å la andre lese gjennom det jeg skriver: Gjerne en annen ekspert på temaet, og en representant for målgruppa. Men én ting jeg ofte bommer på: Hvilke ord kan jeg forvente at folk kan?

Jeg satt ved et høve på et bord sammen med seks sivilingeniører, og brukte ordet misogyni i samtale. En av ingeniørene avbrøt meg og spurte hva det betød. Jeg ble litt paff, det var jo et ord vi brukte til frokost på Blindern. Kvinneforakt, svarte jeg. Sivilingeniørene noterte flittig (det skal de ha, sivilingeniørene, lære vil de) og en av dem smilte: OK, hva heter da noen som hater mennesker rent generelt?

Det var lunsj og jeg var litt sløv og kom ikke på ordet, og begynte å resonnere: Det begynner vel på mis, da, og menneske på gresk er antros, så det kom litt nølende ut av munnen min: Mis … antrop?

Ingeniørene flirte godt. Jøss, kunne jeg det også.

Jeg vil gjerne ha ei liste: Standard ordforråd som man kan regne med at folk kan. Finnes det?