Noen praktiske tips til kommende privatpraktiserende psykologer

Før jeg begynte som kliniker, hadde jeg jobbet fem år som hodejeger, og solgt mine egne oppdrag. Så jeg kan litt om salg (og hvorfor jeg ikke skal drive med det), og om bedriftsøkonomi.

Den informasjonen du får fra Norsk Psykologforening er stort sett utdatert, om den noengang har vært god vet jeg ikke.

Å skaffe inntekter.

Fastlegelista ligger på web og er en tabell. Det er bare å copy/paste inn i Excel og lage flettebrev. Siden adresseinformasjonen er så god, er det bare å sortere etter kommune. Jeg sendte brev til litt over hundre fastleger to ganger i året i to år. Det koster et par tusen om du bruker byrå til å sende dem. Du kjenner sikkert en nerd som kan hjelpe deg. Dette beviser samtidig at det er rettferdig at sånne som har greie på data skal tjene mer enn psykologer. Legene hengte opp brevene på venterommet. De var _veldig_ glad for å få vite om psykolog med kort ventetid.

Å være aktiv på sosiale medier og i aviser er veldig nyttig. Du får fiender eller i det minste mennesker som ikke liker deg, men den gjennomsnittlige klient foretrekker en psykolog som tør å stå for noe.

Å betale for annonsering i telefonkatalogen lønner seg neppe. Jeg merket ingen nedgang da jeg sa opp Gule Sider. 180 lønner seg ikke, det er 1881 som er profilert som telefonkatalog for firmasøk.

Du må ha ei webside. Det kan du få gratis på wordpress.com. Du kjenner sikkert en nerd som kan hjelpe deg. Dette beviser samtidig at det er rettferdig at sånne som har greie på data skal tjene mer enn psykologer. Det er viktig at du har gode tekster om psykologi og terapi på webben din, for det er sånn den kommer høyt opp på Google-søk. Nøkkelord er ikke viktig, gode tekster er viktig.

Jeg tror det hjalp å avertere websida mi på Google og Facebook. Jeg merket litt nedgang da jeg sluttet med det, men det var køen som ble kortere.

Det finnes støtteordninger hos NAV, som f.eks. dagpenger under etablering av egen virksomhet. Jeg kjenner ikke til hvordan det fungerer, men det er sikkert bare å ringe NAV.

Jeg har hørt at det er privatpraktiserende psykologer i Oslo som sulter. Jeg skjønner ikke hvorfor. Jeg har klienter fra Tønsberg til Hamar.

Å håndtere inntekter

Men NPF mener psykologer bør ha enkeltpersonsforetak. De bør du ikke. ENK er for sånne som tjener penger på hobbyen sin. Du får ikke trygderettigheter og heller ikke pensjonspoeng med ENK. Det er mulig å få det ved å betale inn ekstra til NAV, men veldig ryddig blir det ikke.

Du vil ha firma, og du vil ansette deg selv i det. Fordeler: Du får fullstendig separasjon mellom ditt og firmaets økonomi. Du blir arbeidstaker, med de fordelene de innebærer. Du er ikke økonomisk ansvarlig for mer enn egenkapitalen til firmaet. Ulemper: Du må betale arbeidsgiveravgift. Det er det som gir deg trygderettigheter og pensjonspoeng. Du kan føre regnskap sjøl, hvis du er ryddig og har mye fritid. For meg har det lønt seg å bruke regnskapskontor.

Å etablere AS koster ca kr 10.000 og krever at du har kr 30.000 på konto i ca fjorten dager. I riktig gamle dager kunne det lønne seg å etablere NUF først, i og med at å etablere AS krevde egenkapital på kr 100.000 kroner, og det var revisjonsplikt. Nå er kravet til egenkapital altså bare 30.000, og det er krav om revisor først når årlig omsetning overstiger fem millioner kroner.