Anders Behring Brevik og Aspergers syndrom

I dag blir det slått opp i avi­se­ne om kan­skje Anders Behring Brei­vik kan ha asper­gers syn­drom. Det­te er i og for seg inter­es­sant, men litt menings­løst der­som han skal for­stås bed­re.

Det som kjenne­teg­ner men­nes­ker med dia­gno­sen er typisk sosi­al klø­net­het, vans­ke­lig­he­ter med å leve etter skrev­ne og uskrev­ne reg­ler for sosi­al sam­hand­ling, at inter­es­ser gjer­ne er tek­nis­ke og å bli svært opp­slukt av dem. 

Det har vært en god del kon­tro­ver­ser rundt dia­gno­sen i det sis­te. Det er fore­slått å fjer­ne den fra nes­te utga­ve av dia­gnosema­nua­len, og hel­ler inn­lem­me den under autisme­spek­te­ret. Også dia­gno­sen autis­me har det vært kon­tro­ver­ser rundt. Det sies å ha vært en ekplo­sjons­ar­tet utvik­ling av autis­me i det sis­te. Det stem­mer ikke – dia­gnos­ti­se­ring av autis­me har gått opp, mens dia­gnos­ti­se­ring av and­re lærings­for­styr­rel­ser har gått til­sva­ren­de ned.

Det er godt mulig Brei­vik pas­ser til dia­gno­sen, men

  • Autis­me er også et van­lig trekk hos schi­zo­fre­ne. Der­som Brei­vik er schi­zo­fren, er det ikke rart om han har autis­tis­ke trekk.
  • Om han får dia­gno­sen, vil ikke det for­kla­re mye. Asper­ge­re er nor­malt ikke vol­de­li­ge.
nb_NONorwegian