Freud og vitenskapen

//Freud og vitenskapen

Freud og vitenskapen

 

Trykket i A-Magasinet 2006-05-05

Hvis den metoden Freud brukte kan regnes som vitenskapelig, da er alle metoder vitenskapelige.

Det som er det triste faktum i våre dager, er at psykoanlytiske metoder fortsatt brukes av velmenende, vitenskapelig uskolerte teraputer fordi de synes at det kjennes riktig.

Når terapeuter plukker fra det beste av alle metodene, så velger de sjelden ut fra hva som har dokumentert effekt, men hva de synes virker for dem og det å virke er et langt mer problematisk begrep enn mange terapeuter er klar over.

Videre er artikkelen full av myter som ble avlivet alt i 1970 da Henri Ellenberger publiserte «The Discovery of the Unconscious», et klassisk, prisbelønnet verk om psykodynamisk psykiatri. «A Most Dangerous Method» av John Kerr kan også anbefales sterkt.

Freud behandlet aldri noen for hysteri. Forklaringen på hvorfor det ikke finnes klassiske hysterikere lenger, er ikke at Freud frigjorde oss seksuelt (han bidro sterkt til akkurat dét – det er vel de fleste enige om), men at de nå blir korrekt diagnostisert som epileptikere (det dreier seg om en sjelden form for epilepsi). Ellenberger fant og intervjuet flere av Freuds berømte analysander og oppdaget at ryktene om deres helbredelse var sterkt overdrevet.

Freud drev aldri med vitenskap. Hans tanker om vitenskap er foreldede der de ikke er direkte bisarre.


🙂

Print Friendly, PDF & Email
By |2006-05-11T11:51:14+00:00May 11th, 2006|Uncategorized|0 Comments

About the Author:

Psykolog. Science fiction-fan siden før jeg kunne lese. Mac-bruker siden 1984. Jobbet med IT-teknologi og -kultur i Veritas i fem år. Startet og ledet prosjektet som førte fram til DNVs sertifikat for brukere av arbeidspsykologiske tester. Daglig leder i Grendel evidensbasert psykologi. Leser science fiction og fantasy, hører på prog-rock, liker katter og whisky. Samboer, fire barn, bor ikke på Nesodden. Se ellers https://www.grendel.no/.

Kategorier

Arkiv

RSS Grendel leverer personlighetstesting til «Sånn er du med Nils og Harald» på NRK P2. Nyligste episoder:

  • Sånn er du: Atle Antonsen 17. February 2019
  • Sånn er du, Camilla Stoltenberg 10. February 2019
  • Sånn er du, Kristin Clemet 3. February 2019
  • Sånn er du, Marte Michelet 27. January 2019
  • Sånn er du, Astrid Uhrenholdt Jacbosen 20. January 2019

Følg meg på Twitter:

Blogglisten

Blogglisten hits

Bloggurat

Populære norske blogger
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com