Dagens ungdom

Jeg passerer snart 40. Om under en måned er jeg 41. I den forbindelse akter jeg å begynne å finpusse den gretne, overbærende stilen jeg har polert samvittighetsfullt siden jeg ble født og vel så det.

Nå er det så mye som er galt. Word gjør at alle deler opp ord. Det blir ikke vinter. Ungdommen reiser seg ikke for de eldre lenger. Skolene våre er verdens dårligste. I alle land er alt annerledes og bedre. Vet dere hva?

Det har vært sånn siden før dere ble født. Det har vært sånn bestandig. Det er ikke noe som er nytt. Hvis du begynner en artikkel med «Det er bare her i landet at … », vet jeg at resten er skrevet av en tulling som aldri har vært i utlandet, eller som i det minste ikke klarte å få med seg noe da han var der, og neppe i noen andre sammenhenger heller. Så hør nøye etter, for dette kommer jeg til å si mange ganger:

Foreldre i alle land mener at skolesystemet i deres land er det dårligste i verden. Tullinger i alle land tror at det er bare i deres land at folk ikke får lov til/ikke gjør/ikke vil/ hva det nå skal være. I Frankrike klager de over den særfranske helgefylla og tror at i resten av verden klarer folk å drikke moderat hele tida og ingen ser fylliker i gata.

De spiser lutefisk og går i bunad i Sverige også.

De har delt ord siden lenge før Word. Det er ikke stavekontrollen i Word som har skylda.
Det har alltid vært dårligere språk i aviser og media nå enn før.

De hadde gjengproblemer i Oslo på femti-tallet også, lenge før det fantes innvandrere. Og vi snakker ikke bare 1950, men også 1850, 1750, osv.
Mennesker i alle land har alltid trodd at alt er bedre i alle andre land og til alle andre tider. Gilbert and Sullivan skrev i 1885 om The idiot who praises, in enthusiastic tone, every century but this and every country but his own. Det var sikkert noen som sa det samme før dem, også.

I det hele tatt er det en del ting som er kjekt å vite som det virker som ungdommen aldri har visst og aldri kommer til å vite:

Datamaskinen ble funnet opp på 1860-tallet. Alan Turing visste hvordan en elektronisk datamaskin burde se ut før 1930. SMS-språk var vanlig lenge, lenge før SMS ble funnet opp. Alle vitsene dere forteller hverandre er gamle, og det er motene og frisyrene deres også. Dere klarer ikke engang å gjøre opprør på nye måter.

Det finnes ingen nye ideer.

Alt har vært sagt før.

Alt har vært gjort før.

Alt har vært sagt bedre før.

Det aller, aller meste har vært gjort bedre før, og du kommer aldri noensinne til å finne opp en bedre måte.

Men på grunn av informasjonsteknologien (IT (det heter ikke IKT)) blir vi gretne, gamle gubber minnet om det mye oftere, og vi har klaget over det i ca. tre millioner år.