The Beatles klar for iTunes

Da jeg var mind­re var det kon­stant kamp i hei­men om volum­kon­trol­len. Én ting var sik­kert: jeg kom ikke til å være slik mot mine barn, det gikk ikke an å like mer brå­ke­te musikk enn jeg lik­te. Jeg var vak­si­nert. Trod­de jeg. Så kom i rask rekke­føl­ge punk, hip-hop, rap og tech­no, og jeg for­sto at musikk kan være uli­de­lig på man­ge and­re måter enn å være brå­ke­te.

The Beatles sto for kom­pe­tan­se. Vel kun­ne det høres ut som pigg­tråd og vel var det både ato­nalt og rart av og til (Hel­ter Skel­t­er, # 9 Revo­lu­tion, You Know My Name), men det var kva­li­tet. Det var gjort av folk som kun­ne. Det ble gjort av men­nes­ker som viss­te at det er mer enn for­skjel­li­ge per­spek­ti­ver: Det er ikke all­tid rik­tig at det er fint på hver sin måte. Av og til er noen best. The Beatles sang rent (OK, men Rin­go had­de sjarm), og det gjor­de koret også. De kun­ne spil­le. De had­de kom­pe­ten­te tek­ni­ke­re. De had­de kva­li­tets­kon­troll (Om kvel­den kom Paul til­ba­ke til stu­dio og spil­te inn trom­me­ne selv). Det ble gjort til det var som det skul­le.

OK, jeg liker Bob Dylan også. I con­tain multi­tu­des.

Og nå er det snart ingen grunn til ikke å ha The Beatles på iPod-en.

Av og til leser jeg kri­tik­ker av Beatles-pla­ter. Jeg synes det er litt absurd. Man kri­ti­se­rer ikke mete­ren. Den er der og den er meter. Man kan kri­ti­se­re tom­me­stok­ker for å være for kor­te eller for lan­ge eller for å måle and­re ting enn met­re, men mete­ren er meter.

Jeg hus­ker da His Ste­ve­ness intro­du­ser­te iTMS. Han had­de snak­ket med McCart­ney, og «He was totally into it», sa han. Jeg vet ikke. Man kan si mye rart om His Ste­ve­ness men han er kjent for å være libe­ral i hvor­dan han beskri­ver situa­sjo­ner han kjen­ner til. Det var i hvert fall ingen­ting som tydet på at vi måt­te ven­te så len­ge før advo­ka­te­ne til The Beatles la ned sab­le­ne.

OK da. Jeg kom­mer nep­pe til å hand­le The Beatles på iTMS. Jeg har alle pla­te­ne og jeg har ikke iPod.

nb_NONorwegian