RIP Sir Arthur C. Clarke 1917-2008

Et av Sir Arthur C. Clarkes’ prosjekter var å leve evig. Jaja. 90 er ikke dårlig.

Clarke var først og fremst kjent (vel, i den litterært opplyste verden) som forfatter, og særlig som opphavet til boka 2001: A Space Odyssey. 2001 er en god introduksjon til Clarke, i og med at den inneholder alle temaene han var opptatt av, og særlig ledemotivet i forfatterskapet hans: Menneskehetens neste utviklingstrinn.

I novella The Sentinel, som filmen 2001 er basert på (boka er basert på både filmen og novella, det er litt komplisert) leder romvesener menneskeheten gjennom evolusjonen. En monolitt som blir plassert der hvor menneskeheten ble til, i Afrika, dytter evolusjonen videre ved å gi intelligens til aper. De plasserer en monolitt til på månens bakside, for å være sikker på at den ikke vil bli funnet før menneskene er i stand til romfart. Monolitten sender et signal til Saturn, hvor det er enda en monolitt som inneholder nøkkelen til neste trinn i evolusjonen. The Songs of Distant Earth, Childhoods’ End og Rendezvous With Rama utforsker det samme motivet på andre måter.

Clarkes tekniske og populærvitenskapelige produksjon var like stor som den skjønnlitterære. Clarke skrev en artikkel i 1945 hvor han foreslo at en serie med sattelitter i geostasjonær bane (et område ca. 36 000 km over jordes senter. For å si det enkelt: Plasserer du noe der, følger det jordrotasjonen og ser ut til å stå stille for en observatør på Jorda). Disse kunne formidle kommunikasjon over hele jorda.

Clarke var visjonær på mange måter og var optimist på vegne både av menneskeheten og teknologien, og han var overbevist ateist og skeptiker, selv om bøkene hans ofte omhandlet tematikk som særlig opptar religiøse. Han krevde at begravelsen skulle være fri for enhver form for religiøs symbolikk.

Anbefalt av Clarke:

Romaner

Antologier

Faglitteratur

En nesten like stor sorg som Clarkes bortgang er at mange av bøkene hans er OOP. Det slår meg at Clarke-samlinga mi er verdt en del.

Mer

There is always a last time for everything.