Roffes teknologiske tidslinje

Charlie Stross og Eirik Newth har skrevet om sine teknologiske tidslinjer og oppfordrer andre til å gjøre det samme.

 1. Armbåndsur: 6 år (dvs. 1973). Dvs. jeg hadde det ikke lenge, for storebroren min trengte også klokke, så det ble avgjort noe over mitt hode at jeg skulle få ei ny klokke seinere. Tror jeg fikk igjen da jeg var sju, og det var vel også en Timex, men den første så mye kulere ut med svart urskive. Klokka hadde tall som kunne lyse i mørket. Hvor den er nå aner jeg ikke, men den tålte ganske mye. Mener å huske at den siste tida jeg brukte det, dogget det under glasset. I 7. klasse (ca 12 år) fikk jeg digitalur fra Seiko som jeg delfinansierte for penger jeg hadde tjent på jordbærplukking. Jeg har to armåndsur nå som er kjøpt i USA, ingen av dem går riktig. Jeg bruker iPoden og mobilen.
 2. Kassettspiller: 13 Fikk en bærbar Sanyo til konfirmasjonen. Den hadde to mikrofoner, radio, og kunne brukes til opptak. Det var vel ikke akkurat det stereoanlegget jeg hadde ønsket meg, men jeg brukte den flittig. Det hadde lenge vært hobby i familien å lage radioprogram på kassettspiller, denne gjorde det lettere å lage morsomme effekter.
 3. Båndopptaker: 15 Jeg kjøpte en brukt Sony spolebåndopptaker da jeg var ca. 15, noe jeg hadde hatt lyst på lenge. Den hadde separat lyd- og opptakshode og kunne lage ekko og andre morsomheter.
 4. Datamaskin: 16 Jeg maste, gråt og klorte meg til en ZX Spectrum, som varte noen år inntil jeg vokste fra den og byttet den mot RuneQuest IV. jeg kunne programmere den i Basic og Pascal, og litt i Forth, og absolutt ikke i Assembler. Det jeg husker best fra den var å lære Pascal og å spille The Hobbit. Jeg opplevde nok Blinderns DEC-20 som noe kraftigere, men også litt nedtur, Spectrumen hadde bedre lyd og grafikk.
 5. Grammofon: 18 NAD 5120, kjøpt for oppsparte midler på butikken på Trekanten. Den krevde noe jobb å sette sammen. Denne har jeg faktisk ennå.
 6. Ordentlig datamaskin: 19 Sinclair QL. Hvor ordentlig den var er jeg ikke sikker på, men den kunne multitaske på sitt vis og hadde tekstbehandler og standard-compliant Pascal-kompilator. Jeg brukte den til å skrive oppgaver på Blindern. Min første ordentlige ordentlige datamaskin var en Mac Powerbook som jeg kjøpte da jeg var ca. 25, og siden har jeg aldri hatt annet enn bærbar fra Apple. Dette skriver jeg på en MacBook Pro, fra den aller første batchen av Intel-baserte sånne som kom til landet.
 7. På nett første gang: 20 Jeg skulle egentlig bli fysiker og tok realfag på Blindern. Mitt første møte med Internet var via Blinderns DEC-20 som var koblet opp mot nettet via omveier, man kunne bl.a lese mailinglister. Det var først ei stund seinere, da Blindern begynte med Unix, at det ble lett å delta aktivt på nettet, og jeg hadde min første melding på Usenet da jeg var 22. Via nettet fant jeg temaet til hovedoppgava (personlighetstesting) som er det jeg lever av for tida.
 8. Program som jeg behersket: 21 Når man melder seg opp til kurs på Blindern må man stå i kø, og det bruker studentforeningene til rekrutteringsgrunnlag. Jeg ble shanghaiet med i Noregs Mållags Ungdom, blant annet, og derfra til bladstyret i Mål og Makt, Noregs Mållags målpolitiske tidsskrift. Økonomien var skral, så vi vurderte å ta over settinga sjøl. Jeg husker bl.a. et møte hvor vi ble presentert for PageMaker, tror jeg, på en PC med stor skjerm, og det ble vurdert om alle tidsskriftene skulle gå sammen om å kjøpe en PC til egenproduksjon. Vi snakker ca. 1989. Jeg satte et par nummer i LaTeX på Blindern, og siden har jeg vært litt typografinerd, men i våre dager foretrekker jeg nok InDesign. Kvaliteten blir ikke den samme, men det går mye fortere og det ser OK ut hvis man vet hvilke brytere man skal vri på og hva de skal stå på.
 9. CD-spiller: 24 Jeg kjøpte en CD-ROM til kraftboka, den hadde dobbel hastighet. Wheee. Jeg kunne koble den til stereoanlegget og bruke Mac-en som fjernkontroll, så selv om ikke spilleren var rare greiene fra et lydentusiastperspektiv, så var fjernkontrollen virkelig rådyr.
 10. Modem: 29 US Robotics-greie. Så gikk vi over til ISDN, og så gikk vi over til UPC etter å ha fått en månedsregning på veldig mye ISDN-bruk.
 11. Farge-TV: 29 Vi kjøpte vel farge-TV hjemme midt på 80-tallet en gang, som de siste i gata, og Sverige fikk vi aldri. Jeg har faktisk aldri hatt noe forhold til svensk TV. Men jeg var student i mange år og hadde ikke egen TV før jeg var ferdig med å studere og kjøpte leilighet.
 12. Walkman Vel husker jeg 80-tallet, men Walkman fikk jeg aldri.
 13. Mobiltelefon: 33 Rett før dotcom-bobla ble jeg hyret inn til å kode en SMS-applikasjon (i Java og MySQL! – kvalifikasjonen min var at jeg hadde kunnet Java i en måned). Jeg lånte en Ericsson som jeg faktisk likte ganske godt, og fikk beholde den da prosjektet var over. Den ble stjålet i ei drosje ei stund seinere. Da jeg var 35 kjøpte jeg min første egne, etter å ha innsett at i våre dager forventes det at man skal kunne ringes opp til alle døgnets tider, men viktigere: Det fantes ikke lenger telefonkjosker.
 14. MP3-spiller: 41 Jeg vant en iPod Touch i ei trekning hos MacWorld Norge. Den er veldig veldig fin.
 15. Bil Må vel få meg førerkort først vel …

Stross spør om hva slags teknologi som forandret livet mitt. Jeg er temmelig sikker på at uten Internet hadde jeg ikke funnet tema for hovedoppgava, og hadde garantert drevet med helt andre ting nå enn jeg faktisk gjør. Om det var ei forandring til det bedre vet jeg ikke. Men nettet gjorde det mulig for meg å oppdage at personlighetspsykologi og personlighet var helt andre ting enn jeg trodde det var. Uten TeX hadde jeg ikke fått råd til min første leilighet, jeg levde godt på å sette ordbøker ei stund, bl.a. settes Alv Helleviks Nynorsk Ordliste i TeX.