Døden i Årdal

Det er mulig det er for tidlig å skrive om sånt. Men jeg er sint. 

En mann – flyktning – fra Sør-Sudan har tatt livet av tre busspassasjerer. Det setter i gang noen tanker.

Dette er en tragisk hendelse for alle involverte, og det er ikke ei handling som kan unnskyldes. Samtidig er det lov å resonnere litt rundt det.

Det jeg vil resonnere rundt her, er hvor smart det er å plassere et asylmottak i Årdal.

Jeg vet ikke om du har vært i Årdal. Vi bodde der fra 1969 til 1971. Jeg har vært på besøk der én gang siden. Det ser sånn ut:

 Photos of Ardal Municipality - Featured Images
This photo of Ardal Municipality is courtesy of TripAdvisor

Det ser jo riktig pent ut når bilder er fra riktig perspektiv. Fra et annet perspektiv ser det sånn ut:

Overeardal

Forestill deg nå at du er fra omtrent hvorsomhelst ellers i Norge. Du havner i et sted som det er mulig å gå på langs og tvers på to timer. Rundt deg er det så høye fjell at du ikke ser sola om vinteren. Tenk deg så at du sliter med opplevelser fra et annet sted, ei annen tid, et annet klima.

Årdal mottakssenter åpnet i august i år. Dette er et desentralisert asylmottak med rundt 150 plasser og består av boliger plassert i ordinære boligområder på Årdalstangen og i Øvre Årdal. (kilde)

Psykologer er så mangt. Ifølge Norsk Psykologforening, ei forening jeg dessverre er forpliktet til å være medlem av (det er i utgangspunktet ikke lov å kreve at noen er medlem av fagforening, og det er ikke lov å kreve av noen at de forteller deg at du er medlem av fagforening eller ikke), er en psykolog en person som utøver psykoterapi i en offentlig institusjon. Psykologer som jobber med industridesign f.eks. finnes ikke. Ikke i Norge. Heller ikke denslags psykologer som kan ta en tur til Årdal, se seg litt rundt, gjøre en del ting som psykologer som har studert denslags kan, og si: 

Du er faen ikke så stein hakke idiot at du legger asylmottak i Årdal.

Det finnes psykologer som studerer sånt, forsker på sånt, og som kan sånt. Men ikke, såvidt jeg vet, i Norge. Kanskje masterne om noen år.

Det er altså, som enkelte kommentatorer har spekulert i, ikke sånn at jeg ikke vil ha asylmottak i nabolaget. Hvis jeg ikke hadde ønsket asylmottak i nabolaget, hadde Årdal vært et helt utmerket alternativ, dersom det hadde vært helt annerledes der.