En tradisjon jeg forlot for noen år siden, uten at jeg vet hvorfor, er å skrive litt om de mest populære artiklene fra året før. Debattartiklene jeg la ut her for lenge siden er det sjelden noen som leser. Ikke så rart; de er gamle 🙂 Og jeg har gjentatt meg selv andre steder. Det er mest fagartikler som folk leser her. De fleste artiklene er færre enn tre år gamle, men det er noen klassikere (mer enn fem år).
De mest populære – fra 10. plass og oppover!
10. Ikke ansett mennesker som ønsker å jobbe med mennesker (Klassiker).
Jeg fikk en del pepper for denne. Men hovedbudskapet er klart: Mennesker som fag og tema er veldig komplisert. Likevel eksisterer det en farlig myte om at dersom man skal jobbe med mennesker, trenger man ikke kunne noenting så lenge man er empatisk. Om hvor galt det fører av sted, har jeg skrevet om her.
9. Religion utelatt i psykologiutdanningen
I og med at religion og religiøsitet spiller såpass stor rolle i mange menneskers liv, er det sært at psykologer er så lite interessert i å sette seg inn i det. Én ting er religionspsykologi, som er et felt for seg, men det er ikke det jeg snakker om. Det jeg snakker om er å lære å ta religiøse klienter på alvor.
8. https://shiny.grendel.no/STYRK/
7. Hvem kan tolke og administrere WISC (og WPPSI og WAIS)? (Klassiker)
6. Om stress og depresjon, og hvordan man ser forskjell
5. Evner i Kompani Lauritzen
4. Er det kjønnforskjeller i personlighet mellom kvinner og menn?
Poenget mitt med dette studiet er egentlig å vise at det ikke er veldig store kjønnsforskjeller på helt aggregert nivå – De fem Big 5‑skårene har ikke allverdens til forskjell. På fasettnivå, derimot, er det en del. Og nok til å si at det er systematiske forskjeller mellom kvinner og menn.
De mest populære – pallplass!
3. Om forskjellen mellom uenighet og konflikt (Klassiker).
2. Hvordan du får tak i WISC-skårene, og hva de viser (Klassiker).
Jeg tenker av og til på å skrive et stort dokument som tar for seg alt. Men jeg tror en del foreldre trenger det litt stykkevis, så spesialiserte artikler for bestemte spørsmål tror jeg kanskje ikke er så dumt.
Uansett – det sier sitt at denne tre år gamle artikkelen var den mest leste i fjor.